Atractii si drumetii
Deși construit în mijlocul naturii, Complexul Clăbucet Sosire, se află la o mică distanță de centrul orașului Predeal. Accesul direct la pârtia de schi economisește timpul și evită stress-ul musafirilor noștri.

TRASEUL PREDEAL – CLABUCET – CABANA GARBOVA – AZUGA
Traseul incepe de la Cabana Clabucet Sosire de langa Predeal si se urca pe jos sau cu telescaunul pana la Clabucet Plecare.
Se coboara spre sud pana la Cabana Garbova apoi se urmareste poteca pe culmea nordica a Clabucetului Taurului, continuandu-se urcusul spre varful Clabucetul Taurului (1.586 metri).
Se coboara spre dreapta, apoi se urca pe culmea sud-vestica a Clabucetului Taurului pana in Poiana Mare. Se mai urca usor apoi se coboara spre Azuga, ajungand in soseaua nationala, la capatul nordic al orasului.
Marcaj traseu: triunghi albastru
PREDEAL – VALEA RASNOAVEI – VF. FITIFOIU – PREDEAL
Traseul incepe de pe Str. Narciselor, Predeal si urca pe Valea Joitei spre padure, mergand pe dreapta se ajunge pe un drum forestier care porneste din Valea Rasnoavei. Se urca pe Vf. Galma Mare (1.272 metri) si se continua spre Valea Rasnoavei, pe la sanatoriu.
Se urca spre Pasul Rasnov sau Sipote (1.074 metri), se intra pe drumul forestier catre Predeal, peste Culmea Fitifoiu. Se ajunge la Paraul Stana Mare, de unde se merge la proeminentul Varf al Fitifoiului (1.288 metri), apoi spre Cabana Trei Brazi.
Marcaj traseu: cruce albastra
TRASEUL PREDEAL – CIOPLEA – SUSAI
Traseul este usor accesibil tot timpul anului si porneste de la Cioplea, pe un drum forestier in padure. Se coboara timp de 10 minute pana in Poiana Polistoaca, apoi se merge pe drumul forestier spre Susai care este insa lipsit de marcaje.
Marcaj traseu: cruce rosie
Castelul Peles
Complexul Peles – ansamblul arhitectural (castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de garda si Economatul) construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles intr-un loc deosebit de pitoresc reprezinta unul din obiectivele cele mai cautate de pe Valea Prahovei.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Castelul Peles – a fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Constructie monumentala, in exterior castelul este realizat in stilul Renasterii germane; in interior cele circa 160 de incaperi au stiluri variate (Renastere germana, italiana, engleza, baroc german, Rococo francez, hispano-maur).
Pelisor – este amplasat la cateva sute de metri de castelul Peles, a fost construit intre 1899-1903, stilul Renasterii Germane. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind construit dupa planurile arhitectului Liman ce acolaborat permanent cu Regele Carol I. Pelisorul, dupa dorinta lui Carol, trebuia sa fie mai mult un chalet elvetian si nici de cum un castel. Pentru ca asa cum spunea el, nu puteau fi doua castele regesti.
Cu toate acestea, Pelisorul cu arhitectura sa – Stilul renasterii germane, cu turlele sale acoperite cu tigla smaltuita cu culori vii, cu cele 70 de camere decorate artistic, este un veritabil castel care va fi locuit permanent vara. Inca de la inceput el a constituit resedinta printilor mostenitori: Ferdinand si Maria sotia lui. Aici au crescut si copii lor: Carol viitor rege, Elisabeta (Regina Greciei), Marioara (Regina Yugoslaviei) si Printul Nicolae. Din 1993, vizitatorii au prilejul sa cunoasca fostele apartamente princiare si regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, atelierul de pictura al fostei regine Maria, precum si micuta Capela bizantina amenajata in interiorul cladirii.
Corpul de garda – a fost construit in acelasi timp cu castelul, dar a fost refacut intre anii 1908-1909 in stilul Renasterii germane.
Economat – a fost construit initial ca o casa modesta; a fost refacut ulterior – Stilul de Burg german; actualmente este hotel.
Foisor – (casa de vanatoare) a fost construit o data cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refacut la ordinul lui Carol al II-lea.


Cetatea Rasnov
Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.
Aceasta a fost construita in secolul al XIV-lea, in varful celui mai inalt deal din zona dominand tot sesul Barsei.
Fiind o cetate țărănească, ridicată în evul mediu de locuitorii Râșnovului cu scopul de a se adăposti și apăra în vremurile invaziilor vrăjmașe, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorică a populației respective.
Inceputurile zidirii cetății au fost stabilite la sfârșitul sec. al XIII-lea de către țăranii râșnoveni, nu are un stil arhitectonic pretențios apropiat de construcția caselor obișnuite, adaptat cerințelor de fortificare.
Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidurilor cetății profilul unei masive centuri zimțate. Complexul cetății țărănești a Râșnovului cuprinde două curți: una exterioară, în fața zidului estic al cetății, mărginită de un zid fortificat și dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi”; una interioară, înconjurată de zidurile și turnurile cetății.
Intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, cetatea a fost refacuta. In mijlocul cetatii se afla o fantana, sapata in stanca intre 1623 si 1640, a carei adancime este de 146 m, construită în decurs de 17 ani, între ani 1623 – 1640 de doi prizonieri turci, fiind asigurați ca vor fi lăsați să plece în caz că vor reuși să o termine.
Bastionul poligonal de la est si capela dateaza din seco-lul XVII. In incinta cetatii s-a descoperit temelia unei biserici ortodoxe din secolele XI-XII.
In prezent, cetatea a fost restaurata si gazduieste un muzeul care expune piese de istorie locala: fotocopii de documente, arme, unelte.
Dino Park Rasnov
Pentru a completa aceasta excursie cu o jumatate de zi de relaxare si buna dispozitie puteti vizita, in apropiere de Cetatea Rasnov, parcul tematic DINO PARK ce a fost inaugurat in 2015 si momentan este cel mai mare parc de dinozauri din din Sud-Estul Europei, dar și un muzeu în aer liber, unic în România.
Situat pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov, parcul are o suprafață de 3,5 hectare și găzduiește 100 de dinozauri atestați științific, reproduși în mărime naturală conform ultimelor descoperiri paleontologice.

Cascada Tamina
După 1h 30 min de urcat prin padure ajungi la cascada, care este spectaculoasa de-a dreptul. Urci pe lânga ea pe scari de metal, in unele parti ai un lant de care sa te sprijini, in altele nu ai nimic si nu ramane decat să te sprijini de pereti
La altitudinea 1.100 metri, in inima muntilor Piatra Mare, se aude sursurul cascadei Tamina. Cascada Tamina este o insiruire de cinci cascade; cea mai mare avand inaltimea de 10 metri.
Se spune ca aceasta cascada s-a format prin adancirea a 50 metri a unei linii vechi de drenaj instalate pe fisuri verticale in masa calcarelor si prin prabusirea unei pesteri. Adancirea si modelarea cheilor reprezinta un proces continuu, schimbarea fiind evidenta de la un an la altul.
Perimetrul cascadei Tamina este deosebit de valoros, aci exista numeroase specii si locuri protejate la nivel national si european, de la stanci calcaroase, chei, pajisti alpine la izvoare de munte.
In aceasta zona traiesc si un numar mare de ursi bruni; motiv pentru care i se mai spune si Ursarie.
Castelul Bran
Castelul Bran, situat în apropiere de Bran şi în imediata apropiere de Braşov, este un monument national si punct de reper în România. Cetatea este situata la granita dintre Transilvania şi Ţara Românească, pe DN73.
Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. este Este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
Tinutul dintre Bucegi si Piatra Craiului au determinat o serie de episoade istorice inca din preistorie si pana in prezent, reliefate de o data geografica si istorica majora: Trecatoarea Branului.
Fiind de-a lungul timpului una din cele mai importante legaturi transcarpatice, Trecatoarea Branului a dezvoltat o istorie dinamica formata din cele doua componente majore, activitatile comerciale desfasurate pe drumul ce o strabate si de repetatele invazii militare care foloseau acelasi traseu.
Inițial, castelul Bran a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar, patrulateră neregulată. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adăugarea turnului de sud (în 1622 după planurile principelui Gabriel Bethlen), construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.
Cetatea a fost transformata în castel în anul 1920 pe când era în proprietatea reginei Maria, perioadă în care s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare.
Deși a intrat în circuitul și folclorul turistic drept castelul lui Dracula, se pare că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea legenda pare să fie mai puternică decât realitatea aici turnându-se Interviu cu un vampir, un film cu acest subiect, ca o aluzie directă la presupusele trăsături de vampir a voievodului muntean.


Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman
Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului
Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m.
Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m (cu tot cu soclu) si latimea de 14 m.
La început iluminatul monumentului s-a făcut cu ajutorul unui generator de energie electrică (localizat în soclul din beton armat) și al 120 becuri de câte 500 W. În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național. S-a renunțat astfel la generator ca sursă de iluminare și s-a apelat la sursa cu care era dotată stația complexă de la Coștila (2487 m), legătura făcându-se printr-un cablu subteran. Până la instalarea regimului comunist în 1948, Crucea era aprinsă în noaptea de Sfânta Maria Mare (15 august), dar și de Înălțarea Domnului (sărbătoare cu dată variabilă, la 40 de zile după Învierea Domnului), când este și Ziua Eroilor.
În perioada regimului comunist, monumentul a fost amenințat cu mutilarea, un primar obedient regimului dorind să-i taie brațele și în vârful coloanei rămase să monteze o stea roșie. [1]
Până în anul 1989 s-a tras un cablu electric, iar în anul 1990 s-a terminat de montat instalația electrică prin efortul Primăriei din Bușteni, al locuitorilor și al unor societăți comerciale, Crucea fiind din nou iluminată. Instalația electrică a fost vandalizată repetat de-a lungul timpului de către unii turiști care s-au cățărat pe Cruce și au spart becurile.
În anul 2003, instalația care lumina crucea s-a defectat. Pentru repararea instalației electrice, au lucrat echipe de salvamontiști care au fost nevoite să transporte în vârful muntelui sute de kilograme de materiale, în ciuda vântului și a temperaturilor deosebit de scăzute. Salvamontiștii au înlocuit mai multe zeci de becuri care nu mai funcționau, instalația fiind repusă în funcțiune în decembrie 2004 și racordată la energia electrica a orașului Bușteni.
Monumentul este în prezent în administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni. Astăzi, odată cu lăsarea întunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare și poate fi văzută de la zeci de km depărtare, de pe Valea Prahovei.
Castelul Cantacuzino Busteni
Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul
Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur.
Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Castelul a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, apoi in anul 2008 a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic. Se afla in cartierul Zamora.
Impresionant din punct de vedere al gabaritului, castelul se compara cu alte edificii realizate in stilul neobrancovenesc cum ar fi Palatul patriarhal, complexul Peles din Sinaia si cel de la Cotroceni. Repertoriul decorativ interior alcatuit din stucatura policroma, pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie sculptata, plafoane casetate, balustrade sculptate in piatra, din fier forjat sau din lemn, pardoseli din dale de gresie decorativa sau parchete cu intarsii, confera ambiantei interioare un pronuntat caracter romantic, chiar daca structura coloanelor interioare si sculptura tabliilor usilor aminteste de repertoriul decorativ brancovenesc.
Policromia interioara sustinuta de motivele geometrice ale arcadelor din sala de receptii amintesc de picturile spatiilor religioase specifice stilului neobizantin. Vitraliile, balustradele, scarile foisorului si plafoanele cu grinzi aparente, unele pictate, amintesc de repertoriul ornamental de factura romantica. Tot acest repertoriu decorativ nu face altceva decat sa sublinieze caracterul unic al edificiului, scos in evidenta de blazonul familiei Cantacuzino precum si de cele apartinand familiilor inrudite cu aceasta, pictate in sala de receptie alaturi de fresca celor mai ilustrii membrii ai ramurii muntenesti a boierilor Cantacuzino.
Complexul este in coordonare deplina cu amplele amenajari exterioare, terase si ziduri de sprijin, rampe si scari cu balustrade din piatra care pe langa functionalitatea perfecta realizeaza integrarea volumelor in spatiul montan. In plus, complexul se afla situat intr-o zona dovedita stiintific a fi un important pol energetic.

Pestera de gheata - Piatra Mare
In masivul Piatra Mare, sub culmea Gatul Chivei, în baza unui abrupt de cîteva zeci de metri, este Peştera de Gheaţă.
Peştera de Gheaţă e o încăpere lungă şi îngustă, rece ca gheaţa, care coboară în munte. Peştera s-a dezvoltat pe o fisură verticală în blocul de calcar. Are circa 50 metri lungime, dar se îngustează atît de tare încît nu poate fi parcursă de oricine. Intrarea e o crăpătură între două stînci care parcă stau să cadă şi printre care abia se poate strecura un om.
Zona coborită a pesterii pastrează în interior temperaturi scăzute tot timpul anului, chiar şi zăpadă.
Stancile de aici sunt unul dintre locurile favorite ale iubitorilor de căţărare. În lungul traseului care coboară, veţi trece pe lîngă un abrupt spectaculos cu numeroase microforme carstice: Prăpastia Urşilor.
Grupul Statuar Aparatorii Predealului - asezat in Predeal, pe strada Mihai Saulescu din judetul Brasov, grupul statuar “Aparatorii Predealului” este inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.
A fost realizat de catre sculptorul Constantin Baraschi si a fost dezvelit in anul 1995.
Asezate pe un soclu placat cu marmura, statuile reprezinta 3 ostasi, unul ranit, altul aplecat asupra mitralierei si ultimul cu capul ridicat si pumnul strans, infatisand vitejia cu care acestia au luptat si devotamentul lor fata de tara.
Povestea din spatele grupului statuar se petrece intr-o gara, in timpul atacarii unui tren.
Grupul Statuar Aparatorii Predealului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Predeal
Acest edificiu este situat pe Bulevardul Mihail Saulescu din Predeal.
Piatra de temelie a bisericii a fost asezata la data de 15 martie 1991 de catre IPS Parinte Mitropolit Antonie Plamadeala, lucrarile de constructie durand 11 ani.
Biserica a fost inaltata sub hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, in inima orasului Predeal. Intre anii 2004 – 2007 s-a realizat pictura bisericii, in stil neobizantin, de catre pictorii Marcel si Daniel Codrescu. Interiorul bisericii apartine stilului fresco, prin altar si piese de decor.
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Predeal este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Manastirea Predeal
Manastirea din Predeal a fost construita intre anii 1818 – 1819, pe locul unui fost schit de lemn ce data din anul 1744.
Poarta hramul “Nasterea Maicii Domnului” si este ingrjita de o obarsie de maici.
Biserica manastirii reprezinta stilul bizantin, fiind construiTa din piatra adusa din Muntele Caraiman. Este impodobita cu fresce murale valoroase, atribuite mesterului Nicolae Zugravul. Manastirea impresioneaza prin catapeteasma cu doua usi, in loc de trei.
Ansamblul monahal cuprinde si o biserica construita intre anii 1835 – 1844, care poarta acelasi hram.
Manastirea Predeal era compusa din chilii si o cladire special destinata invataturii de carte pentru copii. In anul 1957 au fost initiate lucrari de restaurare a complexului monahal, manastirea relunadu-si activitatea in anul 1993.
Manastirea Predeal este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.